Jednym ze sposobów na uregulowanie ciśnienia jest zmiana sposobu odżywiania. Jak wynika z nowych badań, w trosce o prawidłowe ciśnienie krwi, warto rozszerzyć codzienną dietę o jeden z rodzajów sera. Badania zostały przeprowadzone w szpitalu Guglielmo da Saliceto oraz na Università Cattolica del Sacro Cuore w Piacenzie we Włoszech.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Naukowcy zauważyli, że spożywanie sera Grana Padano obniża ryzyko nadciśnienia i może pomóc osobom cierpiącym na tę dolegliwość. Jest to twardy ser podobny do parmezanu, który po starciu świetnie sprawdza się jako dodatek do spaghetti, pizzy, zapiekanki, kanapki lub sałatki. Zawiera on aminokwasy rozluźniające naczynia krwionośne.
Jak stwierdził jeden z autorów badań dr Giuseppe Crippa, efekty działania produktu można porównać z rezultatami, jakie dają leki na nadciśnienie. Wystarczy codziennie przez dwa miesiące jeść 30 g tego włoskiego sera, żeby obniżyć ciśnienie. Włoscy eksperci zauważyli, że podczas badań trwających kilka miesięcy, u pacjentów nie zmieniło się stężenie cukru we krwi ani ich masa ciała.
*Jak sugerują badacze, jedzenie jajek też może wpływać pozytywnie na ciśnienie naszej krwi, *ze względu na obecność białka, które wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Spożywanie średnio dwóch jajek w ciągu tygodnia, obniża o ponad 20 proc. ryzyko nadciśnienia. Obecność owoców i herbaty ziołowej również korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze.
Należy pamiętać, że nadciśnienie na początku może nie dawać niepokojących objawów. Nieleczenie tego schorzenia nierzadko prowadzi do zaburzeń pracy serca, nerek, narządu wzroku, zawału, wylewu krwi do mózgu, a nawet śmierci. Właśnie dlatego ciśnienie należy systematycznie kontrolować, szczególnie po ukończeniu 40. roku życia. Ponadto nie wolno zapominać o odpowiednio dobranej diecie i regularnej aktywności fizycznej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl