Do przygotowania domowego masła potrzebujesz jedynie śmietany. Oczywiście najlepsza jest taka śmietana zebrana z mleka. Wystarczy wiejskie tłuste mleko wlać do garnka i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zbierz z góry śmietanę. Domowe masło możesz wykonać także ze śmietany kupionej w sklepie. Im tłustsza, tym więcej masła z niej uzyskasz.
Czytaj także: Przepis na sufletowe naleśniki. Lekkie jak chmurka
Przepis na domowe masło. Potrzebne składniki:
- 500 ml śmietany min 30%
Przepis na domowe masło. Sposób przygotowania:
- Śmietanę wlej do dużej miski (możesz dodać małą szczyptę soli)
- Ubijaj śmietanę mikserem na najwyższych obrotach, na początku śmietana urośnie, tak jak przy ubijaniu kremówki do tortów
- Po kilku minutach zaczną oddzielać się grudki tłuszczu i maślanka
- Zmniejsz obroty i dalej miksuj aż do uzyskania masła
- Masło przelej przez sito lub gazę i wypłucz kilka razy pod zimną wodą
- Wyjmij masło z wody, uformuj i wstaw do lodówki
- Jeśli nie masz miksera, masło możesz również ubić w słoiku. Wystarczy przelać do niego śmietankę, zakręcić i energicznie potrząsać kilka minut do momentu, aż oddzieli się masło
Czytaj także: Bez jajek i masła. Sernik z dwóch składników