Robert Makłowicz jest polskim kucharzem, ale i podróżnikiem, dziennikarzem kulinarnym czy też autorem książek kucharskich. Generalnie cieszy się on sporą popularnością. Jego programy śledzi wiele osób.
60-latek jest uznawany za swego rodzaju wyrocznię w kontekście spraw kulinarnych. W rozmowie z "Faktem" postanowił nawiązać do Wielkanocy. Jego słowa należy uznać za mocno zaskakujące.
Nie robię żurku na Wielkanoc - wypalił.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krytyk kulinarny ma pomysł na inną zupę. - Nie wiem jeszcze. Zobaczymy, co będzie. Wielkanoc to ruchome święto, a może będzie już czosnek niedźwiedzi na przykład - dodał.
Warto przypomnieć, że w tym roku Wielkanoc wypada dość szybko. Będziemy ją celebrować już 31 marca.
Może już być wtedy czosnek niedźwiedzi. Wie pani, jaki jest pyszny krem z czosnku niedźwiedziego? - zapytał Makłowicz.
Zupa z czosnku niedźwiedziego ma sporo zalet
Warto wspomnieć, że czosnek niedźwiedzi - podobnie zresztą jak czosnek pospolity - ma właściwości pozwalające na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi. Dzięki temu jest uznawany za naturalne wsparcie w leczeniu nadciśnienia tętniczego.
Czosnek wzmacnia również odporność organizmu. Pomaga w zwalczaniu zarówno bakteryjnych, jak i grzybiczych infekcji.
Czosnek niedźwiedzi polecany jest także dla osób palących. Posiada on właściwości oczyszczające, które korzystnie wpływają na drogi oddechowe. Taki czosnek wspiera również wątrobę w procesie detoksykacji organizmu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.