Na łamach "Toxicological and Environmental Chemistry" opublikowano wyniki badań przeprowadzonych z udziałem palaczy papierosów. Uczestników eksperymentu zdecydowano się podzielić na dwie grupy.
Zobacz także: Nie rób tego z miodem. Stanie się toksyczny
Pierwsza grupa każdego dnia spożywała 20 gramów organicznego miodu tualang, który jest wydobywany w lasach deszczowych w Malezji. Druga grupa nie spożywała miodu wcale. Badania zakończyły się po trzech miesiącach. Naukowcy zauważyli, że osoby z pierwszej grupy mieli znacznie niższy poziom rakotwórczych wolnych rodników w swoich organizmach, niż osoby z grupy drugiej. Ich diety były identyczne, byli w podobnym wieku i nie mieli chorób przewlekłych. Jedyną różnicą było spożywanie łyżki miodu dziennie.
Badacze uważają, że produkt ten może zahamować działanie toksycznych substancji znajdujących się w dymie papierosowym, zmniejszając stres oksydacyjny i niszcząc wolne rodniki. To źródło cennych antyoksydantów, które chroni komórki przed uszkodzeniem, ale należy pamiętać, że nawet w dużych ilościach nie jest w stanie naprawić wszystkich szkód wyrządzonych przez dym tytoniowy. Jedyny sposób na uniknięcie niebezpieczeństwa związanego z toksynami znajdującymi się w papierosach, to całkowite rzucenie palenia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.