Kurka to tak naprawdę pieprznik jadalny. Jednak potocznie nazywamy ją: liszką, lisicą, lisiczką, kurzą stopą lub stągiewką.
Niekiedy bywa też nazywana "grzybem żydowskim", ponieważ jest koszerna. Co oznacza, że może być spożywana przez ortodoksyjnych Żydów przestrzegających praw związanych z pokarmami oraz sposobami ich przygotowania.
W Polskich lasach pierwszy pojaw kurek przypada na czerwiec, zwłaszcza gdy jest bardziej wilgotno - powiedział Wiesław Kamiński, autor popularnego portalu NaGrzyby.pl, cytowany przez "Interię".
Czytaj więcej: Czerwcowy wysyp grzybów. Leśniczy mówi, gdzie ich szukać
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W jakich lasach rosną kurki?
Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwcu i trwa do listopada. Jednak należy pamiętać że do wzrostu potrzebne są im odpowiednie warunki.
Mowa tutaj przede wszystkim wilgoci. - W tym roku jest kiepsko, z powodu suszy, ale już się kurki powoli pojawiają - mówi ekspert.
Dodajmy, że pieprzniki jadalne występuje na glebach piaszczystych, pokrytych igłami sosnowymi lub świerkowymi, można ją spotkać w lasach mieszanych w gęstym mchu.
Wiesław Kamiński na łamach "Interii" wskazał jeden szczególny region Polski, gdzie w łatwy sposób możemy odnaleźć ten rodzaj grzyba. Jest nim Śląsk. Według niego to właśnie tam znajdziemy ich najwięcej.
Kurek w lasach możemy również szukać: w okolicach Łodzi, w centrum Polski, a także na południu kraju, jednak tam będzie ich nieco mniej.
Warto również zwrócić uwagę na to, że liszki to bardzo wytrzymałe grzyby. W sprzyjających warunkach mogą przetrwać w lasach miesiące zimowe. Wiesław Kamiński w rozmowie z "Interią" powiedział, że dobrze zakamuflowane kurki, które rosną w mchach, są zdolne do długiego "zimowania".
Z tego powodu w lasach możemy natknąć się na nie niemal przez cały rok. Jednak musimy pamiętać, że są to tylko pojedyncze przypadki - czytamy na portalu.
Jak rozpoznać kurki?
Śmiało można stwierdzić, że kurki to bardzo charakterystyczne grzyby. Mają one jasną barwą, dzięki czemu ich widoczność pośród runa leśnego jest wyśmienita.
Kapelusz pieprznika jadalnego osiąga średnicę od 1 do 10 cm. W pierwszych fazach życia grzyba jest okrągły. Jednak u okazów dojrzałych staje się lejkowaty, nieregularny i podwinięty.
Z koli trzon grzyba z reguły ma od 3 do 5 cm. Często ma on nieregularny kształt. Cechuje się tym, że jest dosyć twardy i pełny w środku. Podstawa trzonu w porównaniu z jego górną częścią jest mocno zwężona.
Warto również dodać, że kolor miąższu kurek jest nieco jaśniejszy niż kolor samych grzybów.
Czytaj również: Grzybiarzu musisz to wiedzieć! Nawet 5 tys. zł mandatu