Majonez to nieodłączny element Wielkanocy, niestety w tym roku wiele osób będzie musiało z niego zrezygnować, ponieważ ceny tego produktu osiągają niebotyczne poziomy. Na szczęście majonez można przygotować tańszym kosztem w domu.
Czytaj także: Gołąbki na opak. Tradycyjne danie bez zawijania
Katarzyna Bosacka, która na co dzień zajmuje się zagadnieniami związanymi ze zdrowym żywieniem, podzieliła się swoim przepisem na majonez. Będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników, by zrobić puszyste smarowidło, smaczniejsze i zdrowsze niż to ze sklepu.
Przepis na domowy majonez szczypiorkowy wg Katarzyny Bosackiej. Potrzebne składniki
- Pęczek szczypiorku
- Szklanka oleju
- 1 żółtko
- Czubata łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- Szczypta soli, pieprzu i cukru
Czytaj także: Kuchnia inflacyjna: pomysł na prosty obiad. Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Pasta jajeczna wg Magdy Gessler nie tylko na Wielkanoc. Tego składnika się nie spodziewacie
Przepis na domowy majonez wg Katarzyny Bosackiej. Sposób przygotowania
- Szczypiorek drobno posiekaj.
- Połącz w garnku z olejem i podgrzewaj na wolnym ogniu (nie gotuj), aż olej przejdzie smakiem szczypiorku.
- Po kilku minutach olej zdejmij z ognia i odłóż do wystygnięcia.
- Olej ze szczypiorkiem zblenduj na gładki płyn.
- Żółtko przełóż do wysokiego pojemnika.
- Dodaj musztardę i ocet.
- Żółtko z dodatkami zblenduj na małych obrotach, stopniowo dodając olej szczypiorkowy. Blenduj do otrzymania gładkiej masy.
- Dopraw solą, cukrem i pieprzem.
Domowy majonez szczypiorkowy będzie świetnie pasował do jajek czy sałatek, także wielkanocnych. Smacznego!