Święta wielkanocne nie mogę się obyć bez żurku. To zupa z wieloletnią tradycją i każda gotująca osoba ma na nią swój własny przepis, który jednak zawsze można nieco uświetnić.
Robert Makłowicz opracował idealny przepis na żurek, który zasmakuje każdemu. Dla podróżnika najważniejsze jest, by żurek był mocno... czosnkowy!
Czytaj także: Pasztet idealny według przepisu Roberta Makłowicza. Dodaj jeden nieoczywisty składnik!
Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic. To po prostu jest jakiś nędzny i straszny żureczek - wyznał niegdyś Makłowicz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na żurek wg Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki
- 0,5 kg wędzonych żeberek
- 100 g wędzonej szynki
- 2 litry przegotowanej wody
- 100 g wędzonego boczku
- 2 szklanki zakwasu
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, duża szczypta suszonego majeranku
- Sól, pieprz do smaku
Przepis na żurek wg Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania
- Wodę wlej do garnka, włóż żeberka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez około godzinę
- Szynkę pokrój w kostkę, dorzuć do wywaru
- Ziemniaki obierz i pokrój, wrzuć do wywaru i gotuj do miękkości
- Boczek pokrojony w kostkę podsmaż na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj czosnek i mąkę. Wszystko energicznie wymieszaj, aż powstanie zasmażka
- Na patelnię dodaj chochlę wywaru, dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo wlej zawartość patelni do garnka, ponownie wymieszaj
- Do zupy dodaj zakwas, dopraw przyprawami
- Podawaj z chlebem, jajkami i białą kiełbasą
Czytaj także: Pasta jajeczna wg Magdy Gessler nie tylko na Wielkanoc. Tego składnika się nie spodziewacie