Te kolety uratowały niejednego z opresji. Możesz je zrobić, gdy zalegają ci ziemniaki z wczorajszego obiadu, gdy w lodówce pustka, lub gdy po prostu nie masz pomysłu na obiad. Warto zapamiętać ten przepis na przyszłość!
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- cebula
- jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 g pieczarek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- masło
- bułka tarta
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Wykonanie:
- Pieczarki i cebulę posiekaj na drobno
- Zeszklij cebulę na maśle, dodaj pieczarki
- Usmażone grzyby dopraw solą i pieprzem
- Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub zblenduj, nie powinny mieć grudek
- Do ziemniaków dodaj mąki i jajko, zagnieć ciasto na gładko
- Z ziemniaczanego ciasta uformuj spód kotleta, połóż na niego pieczarkowy farsz i przykryj kolejną warstwą ciasta z ziemniaka
- Obtocz kotleta z bułce tartej i smaż na głębokim oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru
Zobacz także: Naleśniki zapiekane z pieczarkami, serem i szynką
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl