Oczywiście grzyby suszone są znacznie droższe od świeżych. Warto mieć na uwadze to, że suszone grzyby zazwyczaj kupujemy w mniejszych ilościach, co sprawia, że cena na ogół podawana jest za gramy, a nie za kilogramy.
Zapotrzebowanie na suszone grzyby jest największe w okolicach świąt Bożego Narodzenia. To dlatego, że na wigilijnym stole często pojawia się zupa grzybowa, a podstawowym daniami są też kapusta, pierogi i uszka z grzybami.
W tym roku zbiory grzybów w polskich lasach niestety nie były tak duże, jak w 2022 roku. Właśnie dlatego ceny suszonych grzybów poszły w górę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Za ile możemy je dostać w marketach? "Super Express" donosi, że kilogram podgrzybka brunatnego to wydatek rzędu 374,75 zł. Borowik szlachetny kosztuje 487,25 zł/kg, a podgrzybek brunatny suszony kapelusz - 479,60 zł/kg. Oczywiście wszystkie te grzyby sprzedawane są w niewielkich opakowaniach, co sprawia, że na paragon trafia dużo niższa cena.
Tyle zapłacisz za suszone grzyby od zbieraczy
A ile za suszone grzyby oczekują zbieracze? W woj. lubuskim 1000 g suszonych borowików szlachetnych to wydatek rzędu 350 zł.
Czytaj także: Uczestnik programu "Jeden z dziesięciu" sprytnie odpowiedział Sznukowi. Nagranie jest hitem
Na Podkarpaciu suszone kapelusze prawdziwka ze zbioru 2023 można dostać za 300 zł/kg. A na Warmii i Mazurach, jak donosi strefaagro.pl, za miks prawdziwków i koźlaków, zapłacisz 45 zł (300 g).
W Małopolsce kilogramowa mieszanka borowika, prawdziwka i koźlarza kosztuje 130 zł. Na Mazowszu podgrzybki suszone na kuchni kaflowej uzyskasz zaś za 120 zł/kg.