Dr Sunni Patel z Dish Dash Deets udostępnił Express.co.uk listę rozgrzewających potraw, które można dodać do zimowego menu obniżającego cholesterol. Oto one:
Owsianka
Owsianka może pomóc w obniżeniu "złego" cholesterolu dzięki zawartości błonnika rozpuszczalnego. Jak wyjaśnia lekarz, błonnik rozpuszczalny wiąże się z cholesterolem w układzie pokarmowym i pomaga usunąć go z organizmu.
Jeśli chcemy wznieść wspomniane właściwości owsianki na wyższy poziom, dodajmy do niej migdały lub orzechy włoskie. Orzechy są bogate w tłuszcze nienasycone oraz sterole roślinne, które mogą przyczyniać się do kontrolowania cholesterolu.
Tłusta ryba pieczona
Zarówno łosoś, jak i makrela są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które, jak wykazano, obniżają poziom trójglicerydów i zmniejszają ryzyko chorób serca. - Tłuste ryby mogą zmniejszyć ryzyko gromadzenia się blaszek w tętnicach, co może przyczynić się do lepszego profilu cholesterolu – stwierdził dr Patel.
Zupa, gulasz. Byle z przyprawami!
Odpowiednie przyprawy mogą nie tylko "rozgrzać" zupy, gulasze i curry, ale także wpłynąć na ich zdrowotne walory. Dr Patel zaleca wybieranie czosnku, kurkumy i cynamonu - przypraw, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu i są zdrowe dla serca.
Szczególną uwagę należy zwrócić na czosnek, który zawiera allicynę – związek, który obniża poziom cholesterolu poprzez hamowanie syntezy cholesterolu w wątrobie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
4. Curry
Przygotowanie roślinnego curry (koniecznie z przyprawami obniżającymi poziom cholesterolu!) jest pretekstem do włączenia do diety większej ilości produktów bogatych w błonnik i białko roślinne, w tym roślin strączkowych i soczewicy.
- Regularnie włączaj do swojej diety rośliny strączkowe takie jak fasola, soczewica i groszek. Dobrym celem może być pół szklanki gotowanych roślin strączkowych w jednym obiedzie - wyjaśnia dr Patel.
Zdrowa dieta na cholesterol
Pierwszym i najważniejszym krokiem w kierunku obniżenia poziomu cholesterolu jest eliminacja nawyku picia alkoholu i palenia tytoniu oraz wprowadzenie do swojej diety zdrowych elementów. Zaleca się unikanie pokarmów wysoko przetworzonych, bogatych w tłuszcze nasycone i trans, które mogą podnosić poziom złego cholesterolu LDL.
Warto skoncentrować się na spożywaniu większej ilości pokarmów bogatych w błonnik pokarmowy, białko roślinne oraz tłuszcze nienasycone.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.