aktualizacja 

Przepis domową zupkę chińską. Smakuje jak ze sklepu, a jest zdrowa

6

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto choć raz w życiu nie skusił się na danie instant z torebki. No właśnie. Wszystko dlatego, że żyjemy w szalonych czasach, a nasze życie pędzi w zastraszającym tempie. Nie czekaj więc i skorzystaj z naszej propozycji - domowa zupka chińska jest łatwa, szybka i smakuje dokładnie tak jak ta ze sklepu. Z tą różnicą, że jest pożywna i zdrowa.

Przepis domową zupkę chińską. Smakuje jak ze sklepu, a jest zdrowa
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Nie masz kompletnie na nic czasu, a o gotowaniu już nawet nie myślisz? W pośpiechu łapiesz gotowe, kupne przekąski i dania, które sprawiają, że tyjesz i źle się czujesz?

Nic dziwnego. Aż roi się w nich od konserwantów. To na dłuższą metę zniszczy nie tylko Twoją figurę i samopoczucie, ale również może doprowadzić do poważnych problemów z żołądkiem.

W takich chwilach zjawia się on - przepis na domową zupkę chińską. Jest prosta, szybka, smakuje dokładnie tak jak ta kupna, ale w przeciwieństwie do jej sklepowej koleżanki jest zdrowa.

Domowa zupka chińska. Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka
  • 1 opakowanie makaronu chow mein
  • kawałek kapusty pekińskiej lub pak choi
  • 1-2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 marchewka
  • 2 suszone grzyby (najlepiej mun)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • olej

Domowa zupka chińska. Sposób przygotowania:

  • Marchewkę obierz i pokrój obieraczką w długie, cieniutkie plastry.
  • Kapustę umyj i pokrój dość grubo. Grzyby namocz w gorącej wodzie, a gdy zmiękną pokrój.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i utrzyj z solą. Imbir zetrzyj na najdrobniejszej tarce.
  • Rozgrzej na patelni nieco oleju i przesmaż na nim imbir i czosnek.
  • Gdy zaczną intensywnie pachnieć (po ok 1 min) dodaj marchewkę, kapustę i grzyby.
  • Smaż 1-2 minuty mieszając po czym wlej 4 szklanki wody i zagotuj.
  • Kurczaka pokrój na cienkie paski i dodaj do zupy, gotuj kilka minut.
  • Zupę przypraw solą, pieprzem, kurkumą i sosem sojowym, dodaj posiekane chili.
  • Zgaś ogień i dodaj makaron, przykryj i poczekaj kilka minut aż napęcznieje.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić