Kurczak po kijowsku szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom połączenia ziół i czosnku. Mimo swojej nazwy tej potrawie bliżej do kuchni włoskiej niż wschodnioeuropejskiej.
Przeczytaj także: Przepis na mega chrupiącą panierkę. Nie tylko do kurczaka!
Przepis na kurczaka po kijowsku. Potrzebne składniki
- 6 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 łyżeczki sera czosnkowo-ziołowego
- 2 duże łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad. Nuggetsy z 3 składników
Przepis na kurczaka po kijowsku. Sposób przygotowania
- Obierz dwa ząbki czosnku i posiekaj je na drobne kawałki. Następnie powtórz wszystkie czynności z natką pietruszki, uprzednio dokładnie ją myjąc. Umieść składniki w misce, dodaj oliwę z oliwek i zblenduj całość .
- W każdej z piersi kurczaka wytnij otwór. Środek napełnij serem czosnkowo-ziołowym i ściśnij, aby nie mógł wypłynąć.
- Natrzyj piersi kurczaka oliwą, natką i czosnkiem. Gdy będą gotowe, obtocz je w bułce tartej.
- Umieść piersi kurczaka w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a w międzyczasie obłóż potrawę pozostałymi ząbkami czosnku.
Przeczytaj także: Pomysł na prosty obiad. Przepis na kurczaka w sezamie z ryżem
Kurczak po kijowsku powinien być gotowy po upływie 20-25 minut. Wyjmij go z piekarnika, kiedy wnętrze stanie się miękkie, a skórka – złocistobrązowa. Podawaj potrawę z warzywami, ryżem lub makaronem.