Składniki:
pół cytryny,
ząbek czosnku,
łyżka naturalnego miodu,
łyżeczka startego imbiru.
Sposób przygotowania i dawkowanie:
Na początek należy wycisnąć sok z cytryny, dodać do niego zgnieciony ząbek czosnku, imbir i dobrej jakości miód. Jedną szklankę tak przygotowanego napoju pijemy codziennie rano przed posiłkiem przynajmniej przez dwa tygodnie. Potem robimy sobie tydzień przerwy i po upływie tego czasu możemy kontynuować kurację.
Nie bez powodu jednym ze składników domowej mikstury jest cytryna. Znajdziemy w niej m.in. witaminę C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, żelazo, sód, magnez, potas, błonnik pokarmowy i flawonoidy. Dzięki zawartości cennych substancji obniża zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym cytryna usprawnia pracę jelit, obniża ciśnienie, oczyszcza organizm z toksyn i usprawnia metabolizm.
Czosnek również obecny w tym napoju jest powszechnie uznawany za najsilniejszy naturalny antybiotyk. Po zgnieceniu ząbka czosnku uaktywnia się w nim allicyna, która wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Regularne sięganie po tę popularną roślinę pomoże wyregulować ciśnienie, obniżyć cholesterol i zmniejszyć ryzyko powstawania zakrzepów.
Imbir również obniża cholesterol i chroni nasz organizm przed zlepianiem się płytek krwi. Zapobiega także wzdęciom, wspomaga proces trawienny i sprawdza się przy leczeniu objawów przeziębienia i migreny. Z kolei miód podobnie jak cytryna podnosi odporność na infekcje. Ponadto działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i antybiotycznie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.