Wiele osób uważa, że najlepszym sposobem na przechowywanie żywności są specjalne pojemniki. Owszem, dzięki nim produkty w lodówce nie stykają się ze sobą, a co za tym idzie, bakterie z nich nie łączą się (jeśli to się stanie, proces gnilny przyspieszy). Niestety, mamy tendencję do zapominania o żywności umieszczonej w pojemnikach oraz osobnych szufladach.
Gąbka w lodówce to świetny pomysł
Na szczęście banalny trik z użyciem gąbki pomoże nam rozwiązać kwestię przedłużenia świeżości. Rzecz w tym, że produkty (przede wszystkim te "mokre" – owoce, warzywa, sery czy wędliny) wchłaniają wilgoć z lodówki. To z kolei przyczynia się do namnażania się bakterii i przyspiesza proces gnicia. Żywności podgniłej, a tym bardziej z pleśnią nie powinniśmy spożywać, ponieważ możemy nabawić się w ten sposób poważnych problemów zdrowotnych.
Zobacz również: Odświeżenie dywanu jest proste. Użyj tego produktu za 4 złote
Dlatego warto umieścić w lodówce zwykłą gąbkę kuchenną. Najlepiej położyć ją na półce, na której znajdują się produkty najbardziej podatne na gnicie i zepsucie się. Choć pomysł w pierwszej chwili wydaje się absurdalny, naprawdę działa. Jak to możliwe?
Po co trzymać gąbkę w lodówce?
Gąbka doskonale pochłania wilgoć. Dzięki temu nie tylko spowolni proces namnażania się bakterii i rozkładu, ale także zapobiegnie przykremu zapachowi w lodówce. Warunek jest jeden: gąbka musi być czysta i oczywiście sucha.
Sprawdź także: Czosnek uratuje twoje storczyki. Oto genialny trik
Takie rozwiązanie szczególnie docenią osoby, które starają się nie marnować żywności. Tego typu postawa jest coraz częstsza, ponieważ rośnie nasza świadomość. Niestety, Polska jest w niechlubnej czołówce państw, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia, bo aż 247 kg na osobę rocznie.
Trik z wykorzystaniem gąbki pozwoli wielu osobom poprawić tę statystykę. Nowa gąbka kosztuje kilkadziesiąt groszy, a umożliwi zaoszczędzenie sporej sumki w skali miesiąca, a tym bardziej roku. Koniecznie wypróbujcie tę metodę, a na pewno zauważycie różnicę!