Pyszne kluseczki twarogowo-bananowe z przepisu jak u Babci. Na słodko, lekko, bez zbędnych dodatków. Można powiedzieć, ze to nowa, odświeżona wersja kluseczek leniwych. Nowa i bardziej owocowa, ale wciąż taka, jak u Babci. Jak powiew wiosny w kuchni i na talerzu. No i przygotowanie w 10 minut... Gdy nie masz czasu ,a złapie Cię ochota na coś słodkiego... Obiad idealny!
Kluski twarogowo-bananowe. Składniki:
- twaróg półtłusty 250 g
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- mąka pszenna 60 g
- szczypta cynamonu
- sok z cytryny ok. 1/2 łyżeczki
- Sos : cukier kokosowy lub brązowy 2-3 łyżki
- Ewentualnie podprażona bułka tarta 1 łyżka
- Ewentualnie- owoce do smaku
Czytaj też: Hit! 3-składnikowe ciastko za mniej niż 5 zł
Kluski twarogowo-bananowe. Wykonanie:
- Miksuj wszystkie składniki na gładką masę
- Na suchej patelni przypraż startą bułkę a gdy lekko się przyrumieni przesyp ją na spodek
- Połóż cukier na patelni
- Masę na kluski nabierz dużą łyżką, włóż do wrzącej osolonej wody i małą łyżeczką oddzielaj małe porcje klusek(2-3 kluski z jednej łyżki)
- Gotuj 2-3 minuty
- Wyłóż kluski na miskę
- Wlej odrobinę wody z gotowania klusek na patelnię z cukrem
- Gdy cukier się rozpuści polej kluseczki tak powstałym sosem
- Posyp bułką tartą
- Jeśli chcesz, dodaj owoce do smaku
Zobacz także: Kluski czy pierogi? Spór o leniwe
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl