Sól w dużych ilościach
Sól nie bez powodu jest potocznie nazywana białą śmiercią. Jej nadmiar w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i raka żołądka.
Dlatego nie powinniśmy unikać dosalania naszych ulubionych potraw, w tym wielkanocnego żurku. Pamiętajmy, że produkty, które znajdują się w tej zupie i tak zawierają sól.
Czytaj też: NASA poleca. Postaw ją w sypialni
Kiełbasa słabej jakości
Obok jajek, kiełbasa jest jednym z najważniejszych składników żurku. Niestety ten przetworzony mięsny produkt zawiera wzmacniacze smaku, konserwanty i duże ilości soli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szczególnie niezdrowa jest kiełbasa wyprodukowana na bazie czerwonego mięsa, które zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożywana w nadmiarze podnosi ryzyko rozwoju raka.
W trosce o swoje zdrowie, przed kupnem wielkanocnej kiełbasy, powinniśmy przede wszystkim przeczytać jej skład i sprawdzić, czy nie zawiera glutaminianu monosodowego lub azotynu sodu.
Mąka pszenna
Używa się jej do zagęszczania żurku i innych zup. Warto jednak pamiętać, że mąka pszenna jest bogatym źródłem węglowodanów, przez co wywołuje duże wahania poziomu glukozy w krwi.
To z kolei zaburza prawidłową pracę trzustki i naszą gospodarkę hormonalną. Ponadto nadmierne sięganie po produkty zawierające oczyszczoną mąkę pszenną przyczynia się rozwoju nadwagi, otyłości cukrzycy typu 2.
Kostka rosołowa
Te popularny dodatek do zup jest bogaty w sól, tłuszcze trans, sztuczne polepszacze smaku i zapachu oraz glutaminian sodu. Poza tym kostki rosołowe mają w sobie tylko nieznaczne ilości przypraw i warzyw.
Z tego względu należy ich unikać nie tylko podczas przygotowywania wielkanocnego żurku, ale każdej innej potrawy.
Żurek w proszku
Żeby ułatwić sobie przygotowanie świątecznej potrawy, wiele osób sięga po gotowy żurek w proszku lub w formie płynnej zupy.
Zanim włożymy ten produkt do naszego koszyka, lepiej zapoznajmy się z jego składem znajdującym się na opakowaniu. Może się okazać, że zawiera sporo soli, sztuczne aromaty i inne szkodliwe dla zdrowia dodatki do żywności.