Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Nigdy nie dodawaj do żurku. Takie mogą być skutki

15

Bez tej tradycyjnej zupy nie sposób wyobrazić sobie Wielkanocy. Chodzi oczywiście o żurek, który jest nie tylko bardzo pyszną, ale również sycąca i odżywczą potrawą. Zanim jednak zaczniemy go przyrządzać, powinniśmy wiedzieć jakich szkodliwych dodatków należy unikać.

Nigdy nie dodawaj do żurku. Takie mogą być skutki
Tego nie dodawaj do żurku, taki jest powód (Getty Images, Arkadiusz Fajer #arfo)

Sól w dużych ilościach

Sól nie bez powodu jest potocznie nazywana białą śmiercią. Jej nadmiar w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i raka żołądka.

Dlatego nie powinniśmy unikać dosalania naszych ulubionych potraw, w tym wielkanocnego żurku. Pamiętajmy, że produkty, które znajdują się w tej zupie i tak zawierają sól.

Kiełbasa słabej jakości

Obok jajek, kiełbasa jest jednym z najważniejszych składników żurku. Niestety ten przetworzony mięsny produkt zawiera wzmacniacze smaku, konserwanty i duże ilości soli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak doprawić żurek

Szczególnie niezdrowa jest kiełbasa wyprodukowana na bazie czerwonego mięsa, które zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożywana w nadmiarze podnosi ryzyko rozwoju raka.

W trosce o swoje zdrowie, przed kupnem wielkanocnej kiełbasy, powinniśmy przede wszystkim przeczytać jej skład i sprawdzić, czy nie zawiera glutaminianu monosodowego lub azotynu sodu.

Mąka pszenna

Używa się jej do zagęszczania żurku i innych zup. Warto jednak pamiętać, że mąka pszenna jest bogatym źródłem węglowodanów, przez co wywołuje duże wahania poziomu glukozy w krwi.

To z kolei zaburza prawidłową pracę trzustki i naszą gospodarkę hormonalną. Ponadto nadmierne sięganie po produkty zawierające oczyszczoną mąkę pszenną przyczynia się rozwoju nadwagi, otyłości cukrzycy typu 2.

Kostka rosołowa

Te popularny dodatek do zup jest bogaty w sól, tłuszcze trans, sztuczne polepszacze smaku i zapachu oraz glutaminian sodu. Poza tym kostki rosołowe mają w sobie tylko nieznaczne ilości przypraw i warzyw.

Z tego względu należy ich unikać nie tylko podczas przygotowywania wielkanocnego żurku, ale każdej innej potrawy.

Żurek w proszku

Żeby ułatwić sobie przygotowanie świątecznej potrawy, wiele osób sięga po gotowy żurek w proszku lub w formie płynnej zupy.

Zanim włożymy ten produkt do naszego koszyka, lepiej zapoznajmy się z jego składem znajdującym się na opakowaniu. Może się okazać, że zawiera sporo soli, sztuczne aromaty i inne szkodliwe dla zdrowia dodatki do żywności.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić