Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Powoduje tycie, miażdżycę i zawał. Kardiolodzy biją na alarm

44

Niewątpliwie bardzo istotna jest troska o to, żeby nasze serce było utrzymane w jak najlepszej formie. W związku z tym powinniśmy mieć na uwadze konieczność regularnej aktywności fizycznej i dobieranie odpowiedniej diety. Kardiolodzy radzą, czego należy unikać.

Powoduje tycie, miażdżycę i zawał. Kardiolodzy biją na alarm
Uwaga na parówki. Bardzo szkodzą kondycji serca (Licencjodawca, ARCHITETTA)

Aktywność fizyczna, rezygnacja z używek i odpowiednia dieta - to kluczowe elementy pozwalające na to, by utrzymać serce w dobrej kondycji. Warto mieć to na uwadze, by uniknąć poważnych problemów kardiologicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie, to unikać należy częstego spożywania czerwonego mięsa. To dlatego, że w wieprzowinie, wołowinie czy jagnięcinie znajduje się dużo tłuszczów nasyconych. Najbardziej szkodliwe dla zdrowia jest mięso przetworzone.

Chodzi choćby o parówki, szynkę, bekon, pasztet, salami i konserwy mięsne. Te produkty lepiej zastąpić chudym białym mięsem lub tłustymi rybami morskimi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szybki sposób na chrupiącą przekąskę. Te krążki robią furorę na każdej imprezie

Smażone potrawy również nie są przyjazne dla naszego serca. To najgorszy sposób przyrządzania potraw. Frytki, hamburgery, placki ziemniaczane czy steki przygotowywane w ten sposób są bogate w tłuszcze trans, które niestety podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.

Jeżeli zbyt często spożywasz takie dania, to jesteś narażony na miażdżycę, zawał serca czy udar mózgu.

By uniknąć nadprogramowych kilogramów i chorób nowotworowych, musisz wystrzegać się soli. Najlepiej zastąpić ją mieszanką zdrowych przypraw. Poważne problemy kardiologiczne może również powodować nadużywanie alkoholu i napoi energetycznych.

Tego o lodach nie wiedzieliście!

Zapewne niewiele osób wie też o tym, że bardzo szkodliwe bywają również lody. Oczywiście nie powinniśmy obawiać się takich składników jak jajka, mleko czy owoce.

Lody dostarczają niestety sporo pustych kalorii. Ponadto niektóre zawierają znaczne ilości cukru i utwardzonego oleju palmowego. Jeżeli jemy lody zbyt często, to zwiększamy ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, zawału serca czy miażdżycy.

Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić