Kamil S. Sikora| 

To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce

158

Owoce warto jeść codziennie, ponieważ są bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i składników odżywczych. Niektóre z nich określane są mianem superfoods i wykazują niezwykłe prozdrowotne właściwości, które warto wykorzystać. Jak się okazuje, wiele spośród najzdrowszych owoców rośnie w Polsce.

To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce
Jakie właściwości ma dereń? (Licencjodawca, Marina Denisenko)

Jagoda kamczacka

Jagodę kamczacką warto włączyć do swojego codziennego menu przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, neuroprotekcyjne i przeciwwirusowe. W tym pysznym fioletowym owocu znajdziemy kwercetynę, antocyjany, witaminę C i K, potas, mangan i magnez. Sięganie regularnie po ten rodzaj jagód pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Substancje obecne w jagodach kamczackich zapobiegają również nadciśnieniu tętniczemu.

Minikiwi

Ten produkt nazywany przez niektórych specjalistów polskim superowocem można zaliczyć do owoców jagodowych. Jest nie tylko niskokaloryczny, ale zawiera również wiele prozdrowotnych składników, takich jak witamina C, E, błonnik pokarmowy, polifenole i luteina. Dzięki zawartości cennych substancji zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Dereń jadalny

Derenia można rozpoznać po czerwonych podłużnych owocach, z których można zrobić dżem marmoladę lub leczniczą nalewkę. Dereń jadalny jest źródłem witaminy A, C, P, flawonoidów, wapnia, manganu, cynku, fosforu i miedzi. Po ten owoc powinny sięgać zwłaszcza osoby borykające się ze zbyt wysokim ciśnieniem. Podnosi również odporność organizmu na sezonowe infekcje i przeciwdziała stanom zapalnym.

Rokitnik

Właściwości rokitnika są wykorzystywane w medycynie naturalnej od wielu wieków. Wyciąg z tej rośliny wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. W rokitniku znajduje się 10 razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Jest bogaty także w prowitaminę A, witaminę D, E, K, witaminy z grupy B, antocyjany, flawonoidy, żelazo, magnez, krzem oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Preparaty na bazie tej rośliny wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, wzmacniają skórę i włosy, a także pomagają na takie dolegliwości jak biegunka, choroba wrzodowa, problemy ze stawami, grypa i przeziębienie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić