W Turcji ten popularny chlebek nazywa się Bazlama. Ma kształt okrągłego placka, zazwyczaj grubości 2-3 centymetrów. Podpłomyk przyrządzony jest na zakwasie tureckim.
Szczególnym uznaniem cieszy się na tamtejszych wsiach. Można go bez problemu kupić na targach i rynkach.
Bazlama - chlebek turecki. Prezentujemy wypróbowany przepis na to danie
Chlebek turecki idealnie smakuje na ciepło, tuż po przyrządzeniu. Jednak niektórzy preferują także jeść go po wystudzeniu. Świetnie sprawdzi się również jako przegryzka do sałatek. Poznaj nasz przepis na to cudo!
Składniki:
- 640 g mąki pszennej
- 16 gramów świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżeczki stopionego masła
- opcjonalnie: oliwki i turecki serek do ozdobienia chlebka
Sposób przyrządzenia (przepis na 8 porcji):
- Najpierw dokładnie rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj do tego wszystkie pozostałe składniki wymienione powyżej (oprócz kategorii "opcjonalne").
- Dalej wyrób ciasto ręcznie, aż do momentu, gdy uzyskasz jednolitą i elastyczną konsystencję (około 15 minut wyrabiania rękami).
- Przełóż cisto do dużej miski i nakryj ją bawełnianą ściereczką kuchenną. Odstaw całość na godzinę w ciepłe miejsce.
- Oprósz stolnicę mąką. Następnie wyjmij ciasto z miski i zagnieć na stolnicy. Podziel je na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt owalnego placka (grubość ok. 2-3 cm).
- Rozgrzej swoją patelnię. Absolutnie nie dodawaj na nią oleju.
- Wrzucaj po kolei każdy placek na patelnię. Smaż każdy z nich na niskim ogniu. Rób to pod przykryciem przez około 5 minut z każdej strony.
- Podawaj na ciepło lub zimno, same lub z dodatkami. Smacznego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.