Do przygotowania puszystych naleśników wystarczą tylko trzy produkty. Różnica polega na tym, że zamiast trzepaczki albo miksera będziesz potrzebować średniej wielkości słoika. Posłuży nie tylko jako pojemnik na wszystkie składniki, lecz także miarka do mleka i mąki.
Przepis na naleśniki bez miksera. Potrzebne składniki:
- pół słoika mąki
- pół słoika mleka
- jedno jajko
Przeczytaj także: Przepis na naleśniki biszkoptowe. Nie potrzebujesz jajek
Przepis na naleśniki bez miksera. Sposób przygotowania:
- Rozbij jajko, a następnie umieść żółtko z białkiem w słoiku.
- Do jajek dodaj kolejno mąkę i mleko.
- Dokładnie zakręć słoik, a następnie zacznij energicznie potrząsać zawartością.
- Powtarzaj potrząsanie słoikiem tak długo, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto stanie się gładkie i bez grudek.
- W międzyczasie rozgrzej patelnię i rozsmaruj na nim dwie łyżki oleju.
- Dokładnie rozprowadź ciasto naleśnikowe na patelni.
- Przewracaj naleśnik, aż obie strony staną się równomiernie zarumienione.
Przeczytaj także: Przepis na kwarantannę. Naleśniki bez mąki idealne na śniadanie z dwóch składników
Naleśniki możesz podawać ze słonymi lub słodkimi dodatkami. Idealnie pasują do nich zarówno owoce, syrop klonowy i bita śmietana, jak i tarty ser oraz szynka.