Związek z lukrecji lepszy od chemioterapii
Zespół badawczy z Uniwersytetu Baptystów w Hongkongu (HKBU) odkrył, że izolikwirytygenina, flawonoid wyizolowany z lukrecji, ma właściwości przeciwnowotworowe i wyjątkową właściwość hamowania postępu raka trzustki przez blokadę autofagii.
Zobacz także: Ma go 75 proc. chorych. Wczesny objaw raka trzustki
Blokada autofagii w późnym stadium w naszych eksperymentach powoduje śmierć komórek nowotworowych - powiedział autor badania dr Joshua Ko Ka-Shun.
Aby zbadać skuteczność izolikwirytygeniny występującej w lukrecji, naukowcy przebadali ją na myszach, którym wszczepiono nowotwory trzustki. Myszy podzielono na trzy grupy: myszy, u których zastosowano chemioterapię (gemcytabiną - GEM), myszy, którym podano izolikwirytygeninę, myszy, których nie leczono.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W grupie otrzymującej izolikwirytygeninę, myszy podzielono na dwie podsekcje, którym podawano izolikwirytygeninę w dawce 30 mg/kg lub 60 mg/kg.
W 21. dniu doświadczenia objętość guza wynosiła:
- W grupie bez leczenia: 1000 mm3
- W grupie GEM (chemioterapia): 400 mm3
- W grupie 30 mg/kg izoolikwirytygeniny: 500 mm3
- W grupie 60 mg/kg izoolikwirytygeniny: 300 mm3.
Wykazano więc, że izolikwirytygenina w większej dawce (60 mg/kg) zmniejsza wielkość guza bardziej niż chemioterapia. Co więcej, powodował również znacznie mniej skutków ubocznych.
Zobacz także: Zwiększa ryzyko raka trzustki. Nie lekceważ
- Te odkrycia otwierają nową drogę do opracowania izolikwirytygeniny jako nowego inhibitora autofagii w leczeniu raka trzustki. Mamy nadzieję na współpracę z innymi badaczami w celu dalszej oceny skuteczności i potencjalnego zastosowania klinicznego izolikwirytygeniny w leczeniu raka trzustki - powiedział dr Ko.
Lukrecja profilaktycznie?
Nie oznacza to, że osoby, które obawiają się nowotworu trzustki, powinny przejść na lukrecjową dietę.
Warto zauważyć, że spożywanie dużej ilości lukrecji przez zdrowe osoby, zwłaszcza przez dłuższy czas, może prowadzić do skutków ubocznych ze względu na obecność innego składnika - glicyryzyny. Glicyryzyna może zaś powodować podwyższenie ciśnienia krwi i obniżenie poziomu potasu w organizmie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.