Najlepsza polska ryba. Zaliczają ją do "złotej dziesiątki". Tania, zdrowa i smaczna

102

Miętus, czyli słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych, jest cenionym przysmakiem na Mazurach. Charakteryzuje się białym mięsem, niewielką ilością ości i wyjątkowymi walorami smakowymi, które przyczyniły się do tego, że zaliczany jest do "złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb".

Najlepsza polska ryba. Zaliczają ją do "złotej dziesiątki". Tania, zdrowa i smaczna
Miętus jest skarbnicą składników odżywczych (Getty Images)

Nie tylko smak i przystępna cena przemawiają za spożywaniem miętusa. Ryba ta jest bowiem źródłem wielu cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Miętus, znany również pod nazwą naukową Lota lota, jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. W 100 gramach mięsa tej ryby znajdziemy około 19 gramów białka, kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA), witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12), a także minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.

Spożywanie miętusa to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale przede wszystkim inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie. Białko zawarte w miętusie jest niezbędne dla budowy i regeneracji mięśni, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Równie ważne są kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), które nie tylko obniżają poziom cholesterolu, ale również wspierają pracę mózgu, wpływając korzystnie na naszą koncentrację i pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Miętus - korzyści płynące z jedzenia tej ryby są ogromne

W miętusie znajdziemy także witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowia naszych oczu. Witaminy z grupy B regulują natomiast produkcję hormonów oraz działanie poszczególnych układów w naszym organizmie, wpływając na naszą energię i witalność.

Selen, który jest obecny w miętusie, to nasz sojusznik w walce z infekcjami. Podobnie jak cynk, który działa bakteriobójczo, wspomaga odporność i chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas to z kolei minerały, które są fundamentem dla zdrowia naszych kości i zębów, prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, produkcji energii i równowagi elektrolitowej.

Miętusa można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy go usmażyć w panierce, na przykład z dodatkiem ziemniaków i kapusty, albo upiec w mniej tradycyjny sposób, na przykład z dodatkiem pomarańczy, imbiru i sosu sojowego. Możemy go także ugotować na parze, udusić z warzywami, podać w śmietanowym sosie. Sposobów na przygotowanie miętusa jest tyle, ile jest gustów.

Autor: PAA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić