Schabowe zna i lubi każdy, ale przecież nie samymi kotletami człowiek żyje. Świetną alternatywą dla nich będzie schab po bałkańsku. To danie przygotowuje się szybko i łatwo, jest bardzo sycące i zadowoli nawet liczną rodzinę.
Czytaj także: Deser bez pieczenia. Ciasto w kwadrans podbiło sieć
Przepis na schab po bałkańsku. Potrzebne składniki
- 0,5 kg schabu bez kości
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 250 g pieczarek
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- Mąka do oprószenia schabu
- Pół łyżeczki papryki ostrej
- Pół łyżeczki papryki słodkiej
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Smacznego: przepis na kotlety jajeczne
Czytaj także: Idealne ciasto na Wielkanoc. Oto Marysieńka
Przepis na schab po bałkańsku. Sposób przygotowania
- Mięso umyj, pokrój w cienkie paski, oprósz solą, pieprzem i mąką.
- Pieczarki pokrój w paski, ogórki i pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka.
- Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso, aż się zarumieni. Zdejmij z patelni.
- Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj czosnek, pieczarki i podsmaż. Dodaj paprykę, podsmaż przez około minutę.
- Dodaj mięso i wszystko podduś przez ok. 15 minut.
- Pod koniec zdejmij pokrywę, żeby sos nieco odparował i zgęstniał. Dodaj ogórki.
- Dopraw solą, pieprzem i papryką.
Czytaj także: Najlepsza jajecznica. Mistrzowie dodają jeden składnik
Danie podawaj z ryżem, kaszą lub z pieczywem. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl