Tłuste mięsa
W przypadku bólu stawów należy wyeliminować z diety takie produkty jak: tłuste wędliny, salceson, parówki, mięso wieprzowe, salami, mięso z kaczki oraz inne rodzaje mięsa z dużą zawartością tłuszczu. Tłuszcz zwierzęcy wspomaga produkcję prostaglandynu, niezdrowego kwasu potęgującego stany zapalne. Poza tym tłuszcze zwierzęce działają negatywnie na proces wchłaniania białek niezbędnych do budowy stawów.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Białe, pszenne pieczywo
Zamiast białego pieczywa lepiej sięgnąć po produkty pełnoziarniste, ponieważ zawierają magnez, który działa rozluźniająco na mięśnie, dzięki czemu może działać kojąco na bóle mięśniowe. Poza tym tego typu produkty nie są zbyt tuczące, a zbyt duża masa ciała to kolejny czynnik, który obciąża stawy. Białe pieczywo może zawierać również takie dodatki jak cukier, sól, konserwanty i barwniki, które w nadmiarze działają szkodliwie nie tylko na stawy, ale i na wątrobę, trzustkę czy mózg.
Mleko i produkty mleczne
Uważa się, że spożywanie dużej ilości mleka pozytywnie działa na kondycję kości. Okazuje się jednak, że produkty mleczne wcale nie są tak dobre dla naszych stawów, ponieważ pobudzają wytwarzanie prostaglandynu. Jest to hormon zwierzęcy, który może powodować stany zapalne stawów.
Niektóre warzywa
Spożywanie niektórych warzyw także może mieć wpływ na kondycję naszych stawów. Ziemniaki, papryka, kukurydza oraz bakłażany należące do rodziny warzyw psiankowatych posiadają alkaloidy, które mogą wywołać stan zapalny stawów.
Warto jednak pamiętać, że ból stawów może świadczyć o rozwoju groźnych chorób i jest to objaw, który należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.