Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Właśnie ruszył sezon. Pozbędzie się wzdęć i obniży cholesterol

9

Agrest nazywany czasem "winoroślą północy", bywa z powodzeniem uprawiany w przydomowych ogródkach i na działkach — nie ma specjalnych wymagań pielęgnacyjnych. Jego kwaśnym smakiem można delektować się od czerwca do sierpnia. Oto kilka powodów, dla których jest to wskazane.

Właśnie ruszył sezon. Pozbędzie się wzdęć i obniży cholesterol
Dlaczego warto jeść agrest? (Licencjodawca, Olha Mocharska)

Składniki odżywcze w agreście

Agrest jest mniej popularny niż jego krewniaczka porzeczka, co ze względu na obecną w nim ilość prozdrowotnych składników odżywczych, może nieco dziwić. Jego owoce zawierają witaminę C, witaminę B6, witaminę A, witaminę E, kwas foliowy, niacynę (witaminę PP), tiaminę, ryboflawinę i składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo).

Są bogate również w luteinę, pektyny, błonnik i kwasy organiczne.

Korzyści zdrowotne ze spożywania agrestu

Agrest jest niskokaloryczny i bogaty w cenne związki i substancje — błonnik, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy — które zapobiegają zaparciom oraz wzdęciom. Jego spożywanie przyczynia się do utrzymania zdrowego układu pokarmowego, przyspieszania procesu przemiany materii i kontrolowania prawidłowej masy ciała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niedoceniany agrest. Pyszny i bardzo zdrowy

Korzyści zdrowotne związane z konsumpcją agrestu nie kończą się jednak na kwestii trawienia i metabolizmu. Agrest jest również środkiem do obniżenia poziomu złego cholesterolu, wzmocnienia serca, odporności i układu nerwowego. Uspokaja, zmniejsza napięcie związane ze stresem, korzystnie wpływa na pamięć i poprawia koncentrację.

Wspiera także zdrowie oczu, łagodzi objawy zwyrodnienia stawów, zapobiega występowaniu silnych bólów przy dnie moczanowej, pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, poprawia stan skóry, działa żółciopędnie i moczopędnie.

Przeciwwskazania do jedzenia agrestu

Pod względem kulinarnym agrest jest wszechstronny. Można spożywać go na surowo albo przygotowywać z niego dżemy, soki, koktajle, desery i sałatki. Świetnie sprawdza się również w łazience — rozgniecione owoce mogą posłużyć za złuszczający, domowy peeling.

Należy przy tym pamiętać, że jego nadmierne spożycie może prowadzić do bólu brzucha, wzdęć i biegunki, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym. Jest niewskazany dla osób z wrzodami żołądka lub dwunastnicy, zapaleniem okrężnicy i jelit oraz niewydolnością nerek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić