Wiele osób wzdryga się na samą myśl o słodkiej zupie. Jednak gdy bliżej przyjrzeć się składnikom tej tradycyjnej, śląskiej potrawy robi się o wiele przyjemniej. Słodka zupa z piernika, to przede wszystkim bogate i zaskakujące połączenie mocnych, korzennych aromatów, suszonych owoców i czekolady. Ten płynny deser rozgrzewa i przynosi błogość naszym zmysłom. Warto go wypróbować nie zważając na nasze uprzedzenia.
Czytaj także: Pieczarki w panierce. Tani fast food bez grama mięsa
Piernikowa zupa. Potrzebne składniki:
- 2 l kompotu owocowego
- 200 g piernika miodowego (najlepiej suchego)
- 1 szklanka ciemnego piwa
- sok wyciśnięty z cytryny
- sól i cukier do smaku
- 200 g suszonych śliwek
- 250 g migdałów
- 250 g orzechów (laskowych i włoskich)
- 150 g suszonych fig
- garść suszonych moreli
- 150 g rodzynek
- gorzka lub mleczna czekolada
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa piernikowa. Sposób przygotowania:
- Do garnka wsyp posiekane migdały i zalej kompotem z suszu. Podgotuj całość i dodaj orzechy i suszone warzywa pocięte na drobne kawałeczki.
- Wysuszone blaty piernika zetrzyj na tarce lub rozkrusz na bardzo drobno. Całość wsyp do garnka. Dodaj piwo, sok z cytryny, przyprawy i odrobinę miodu.
- Pokrusz tabliczkę czekolady, dodaj do garnka. Gotuj wszystko na wolnym ogniu, często mieszając, aż "moczka" swoją konsystencją nie zacznie przypominać budyniu.
- Zupę z piernika w talerzu można udekorować płatkami migdałowymi.
Czytaj także: Śledziowe koreczki w piwie. Teściowie będą się zajadać