Są śniadanie, które jedzone nawet we własnej kuchni przywodzą na myśl wspomnienia wakacji lub wycieczek do eleganckich hoteli. By przenieść się pamięcią w ten relaksujący czas, warto od czasu do czasu samemu zafundować sobie wykwintne śniadanie.
Taką propozycją mogą być jaja po florencku. Podawana w chrupiącym chlebem lub ciepłym tostem, z dodatkiem wędzonego łososia i rukoli sprawią, że nasz dzień zacznie się o wiele lepiej.
Czytaj także: Kotlety pożarskie. Idealne na niedzielną obiadokolację!
Jajka po florencku. Potrzebne składniki:
- dwa jaja ugotowane w koszulkach
- garść rukoli lub szpinaku
- ząbek czosnku
- pół łyżki masła
- pomidor lub "coś na kanapkę
- pół plastra wędzonego łososia
- sos holenderski
- pieczywo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaja po florencku. Sposób przygotowania:
- Do wrzącej osolonej, wody wbij (z jak najmniejszej odległości od tafli wrzątku) jajka. Gdy się zagotują wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej.
- Chleb wysmaruj przeciętym na pół ząbkiem czosnku. Kromki możesz podpiec też w opiekaczu lub tosterze.
- Ułóż na nich po jednym jaju, następnie polej je obficie sosem holenderskim, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Podawaj z kawałkami wędzonego łososia i zielonymi dodatkami