Kostki rosołowe
Ten popularny produkt doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do zup, sosów i dań mięsnych, ale zanim po niego sięgniemy, powinniśmy dowiedzieć się, co wchodzi w jego skład. Kostki rosołowe poza dużą ilością szkodliwej dla naszego zdrowia soli zawierają glutaminian sodu, który zaburza prawidłową pracę układu nerwowego. Regularne spożywanie tej substancji upośledza pamięć i procesy poznawcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Guma do żucia
Jak wykazały wyniki najnowszej analizy, guma do żucia może wpływać negatywnie na nasz iloraz inteligencji. Do tych zaskakujących wniosków doszli naukowcy z Kalifornii. Zauważyli, że długotrwałe żucie gumy balonowej pogarsza pamięć i zaburza koncentrację.
Warzywa w puszce
Warzywa są bogactwem cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dlatego każdy z nas powinien sięgać po nie regularnie. Nie dotyczy to jednak produktów z puszki, które mogą zawierać Bisfenol A (BPA), który z opakowania może przenikać do żywności. Substancja ta wpływa niekorzystnie na kondycję zdrowotną organizmu, w tym naszego mózgu.
Ryby drapieżne
W rybach znajdziemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, Jak się jednak okazuje, w niektórych gatunkach może znajdować się również rtęć i inne metale ciężkie. To właśnie one mogą zaburzać koncentrację i powodować problemy z zapamiętywaniem istotnych informacji.
Czytaj także: Trzy objawy raka. Pojawiają się o poranku
Tłuste przekąski
Frytki, gofry i smażone mięso to produkty zawierające tłuszcze trans, które w nadmiernych ilościach znacznie zwiększają ryzyko rozwoju otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym te niebezpieczne tłuszcze blokują produkcję dopaminy przez ośrodkowy układ nerwowy. Ten hormon odpowiada za odczuwanie emocji, samopoczucie, wewnętrzną motywację i chęć do działania.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.