Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wystarczy tylko łyżka. Ciasto drożdżowe urośnie w mgnieniu oka

4

Nie brakuje osób, które uwielbiają rozmaite wypieki z ciasta drożdżowego. Niestety, nie zawsze rośnie ono tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Na szczęście istnieje prosta recepta na stworzenie idealnego ciasta drożdżowego. Musisz przetestować ten patent!

Wystarczy tylko łyżka. Ciasto drożdżowe urośnie w mgnieniu oka
Jak zrobić perfekcyjne ciasto drożdżowe? (Getty Images, nimis69)

Serwis haps.pl przekonuje, że serwis idealnego ciasta drożdżowego tkwi tak naprawdę w jednym składniku. Wystarczy dodać jedynie łyżkę popularnego płynu, by nieco później móc cieszyć się przepysznymi bułeczkami, spodem do pizzy lub plackami.

O co dokładnie chodzi? Ciasto drożdżowe będzie wręcz perfekcyjne, jeżeli podczas jego przygotowania sięgniesz po ocet.

Wystarczy dodać tylko łyżkę. Właśnie dzięki temu dodatkowi ciasto będzie rosło w niesamowitym tempie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Drożyzna nad Morskim Okiem? "Szok był, nie będziemy ukrywać"

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Portal haps.pl instruuje, co należy zrobić, by uzyskać idealne drożdżówki. Na wstępie trzeba posiadać następujące składniki:

  • 30 g drożdży w kawałku,
  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 650,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • 100 g roztopionego, przestudzonego masła,
  • 1 łyżka octu 9 proc.

Do tego dochodzą oczywiście ulubione dodatki. Można postawić na dżem, powidła, czekoladę lub owoce.

Jak postępować krok po kroku? Najpierw do miski trzeba wrzucić drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Do tego dolewamy połowę mleka i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na kilka minut.

W międzyczasie do innej miski trzeba wbić jedno jajo i dodać wszystkie żółtka oraz pozostały cukier. Całość ubijamy na puszystą masę.

Do rozczynu przesiej pozostałą ilość mąki, dodaj ubitą masę i zacznij wyrabiać. Powoli dodawaj płynne masło, a następnie dolej łyżkę octu. Po chwili ciasto powinno zacząć odchodzić od rąk. To znak, że możesz przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Dodatek octu sprawi, że ciasto będzie mieć dużą objętość - podpowiada haps.pl.

Po godzinie należy ponownie wrobić ciasto. Następnie odrywaj po kawałku i uformuj z każdego nieco spłaszczoną kulę - można ją wypełnić ulubionym nadzieniem.

Uformowane drożdżówki trzeba przykryć ściereczką. Następnie odstaw je na około pół godziny.

Drożdżówki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Nie powinny znajdować się w piekarniku dłużej niż 20 minut.

Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić