Panierowane pieczarki to bardzo prosty do przygotowania, a jednocześnie wielofunkcyjny dodatek. Przyrządzimy je banalnie łatwo, ale warto trzymać się kilku wskazówek, by danie z tych popularnych grzybów zyskało dodatkowy walor smakowy. Nim przystąpimy do obtaczania grzybów w kolejnych warstwach nadających im chrupkość podczas smażenia, pamiętajmy, by je obgotować.
Panierowane pieczarki. Potrzebne składniki:
- 400-500 g pieczarek
- 1 łyżeczka oregano, tymianku lub majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta
- mąka pszenna
- 2-3 jaja, zależnie od wielkości i liczby grzybów
- olej rzepakowy do smażenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Sałatka z surimi, makaronem i żółtym serem. Prosta i pyszna przystawka na imprezę ze znajomymi
Czytaj także: Śledziowe koreczki w piwie. Teściowie będą się zajadać
Panierowane pieczarki. Sposób przygotowania:
- Zanim przystąpimy do smażenia pieczarek, umyte i obrane obgotujmy w bulionie lub w wodzie z dodatkiem soli. Zmiękczone grzyby zyskają w ten sposób na soczystości.
- Ugotowane wysuszmy z nadmiaru wody i natrzyjmy ulubionymi przyprawami. Warto skorzystać z tych, które zazwyczaj stosujemy do smażonych mięs, w ten sposób pieczarki w cieście zyskają aromat i pożądany smak także w wersji wegetariańskiej.
- Następnie obtocz grzyby kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej.
- W głębokim rondlu rozgrzej olej rzepakowy lub masło klarowane. (Jeżeli chcesz by tłuszcz nie pryskał z patelni, warto do oleju dodać odrobinę zwykłego masła). Wrzucaj obtoczone w dodatkach pieczarki na rozgrzany tłuszcz, tak by równomiernie zezłociły się z każdej strony.
- Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl