Sekretem najlepszej kaszanki świata są odpowiednie dodatki. Na patelni kaszanka powinna wylądować po odpowiednim podsmażeniu cebuli. Co więcej - według babcinej receptury - cebula szybciej skarmelizuje się, jeśli na patelni dodamy do niej szczyptę cukru. Dzięki temu nie będzie też taka ostra.
Czytaj także: Rozgrzewająca zupa czosnkowa. Doskonała na jesień
Kaszanka najlepiej smakuje w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków.
Chrupiąca kaszanka. Składniki na porcję dla dwóch osób
- 4 niewielkie kaszanki
- 1 duża posiekana cebula
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- płaska łyżeczka suszonego majeranku
- olej do smażenia
Czytaj także: Jesienny smak dzieciństwa. Przepis na ciasto pleśniak
Chrupiąca kaszanka. Sposób przyrządzenia:
- Na patelnię wlej odrobinę oleju, wrzuć posiekaną cebulę.
- Dodaj szczyptę cukru, sól i pieprz a następnie posyp majerankiem.
- Smaż cebulę kilka minut na patelni, a następnie odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię z tłuszczem wyłóż kaszankę razem z osłonką.
- Smaż kilka minut, a gdy zobaczysz, że kaszanka robi się chrupiąca - dodaj do niej podsmażoną cebulę.
- Polej potrawę kilkoma kroplami wody i przykryj.
- Duś pod przykryciem kilka minut, wyłącz palnik i pozostaw kaszankę na patelni jeszcze 2-3 minuty.
I gotowe! Kaszankę możesz serwować samą bądź z dodatkami. Spróbuj ją też wykorzystać jako farsz do pierogów - taka odmiana tego dania z pewnością zaskoczy domowników.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.