Mimo że mazurek kakaowy to pozornie trudne w przygotowaniu ciasto, jego wykonanie w rzeczywistości nie wymaga wielkich nakładów pracy. Jak udowodnił Robert Makłowicz, wystarczy kilka podstawowych składników, aby cieszyć się smakiem czekoladowej masy i kruchością ciasta.
Mazurek kakaowy Roberta Makłowicza – potrzebne składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 300 gramów mąki tortowej pszennej
- 100 gramów masła
- 200 gramów cukru pudru
- trzy żółtka
Przeczytaj także: Żurek wielkanocny - przepis. Jak zrobić żurek na zakwasie? Przepis na zakwas
Składniki na masę kakaową:
- laska wanilii
- 200 gramów ciemnego kakao w proszku
- 4 łyżki mleka
- 100 gramów masła
- garść migdałów
Przeczytaj także: Wegański żurek. Bez kiełbasy, bez jajka, a wciąż smaczny
Mazurek kakaowy Roberta Makłowicza – sposób przygotowania
- Aby przygotować kruche ciasto, wszystkie składniki należy umieścić na stolnicy lub w misce, a następnie ręcznie wyrobić.
- Gdy wszystkie składniki będą połączone i utworzą jednolitą masę, należy uformować ciasto w kształt kuli, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
- Schłodzone ciasto umieścić w formie, a następnie wyłożyć nim całą zawartość tak, żeby nie zostawić żadnych otworów. Z jednego z fragmentów zrobić wałek, który otoczy brzeg naczynia, aby zapobiec wydostaniu się zawartości w trakcie pieczenia.
- Wyłożyć ciasto papierem spożywczym tak, aby zapobiec jego uniesieniu. Następnie wstawić do piekarnika i podpiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza tyle, aby się zarumieniło na złoto-brązowy odcień.
- W międzyczasie rozciąć laskę wanilii, aby wydobyć wewnętrzny aromat. Zetrzeć mleko z cukrem i gotować na wolnym ogniu, a kiedy się rozpuści, dodać kakao. Całość mieszkać, aż wszystkie składniki się połączą i zmiksować z 200 g masła. Przyprawić szczyptą soli.
Przeczytaj także: Przepis na awaryjne ciasto. Zrobisz je w 3 minuty
Gdy masa kakaowa ostygnie, należy wyłożyć nią już podpieczony spód mazurka. Wierzch można ozdobić migdałami.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.