Dużo czekolady powinni jeść chorzy na cukrzycę typu 2. To rodzaj, na który cierpi ok. 80 proc. wszystkich cukrzyków. Kakao wspomaga bowiem komórki odpowiedzialne za produkcję insuliny, której zbyt niski poziom jest objawem choroby. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Brighama Younga, którzy zaznaczają, że zdrowych związków najwięcej znajduje się w czekoladzie gorzkiej.
Czekolada bogata w kakao może też pomóc w odchudzaniu. W połączeniu z dietą bogatą w tłuszcze, kakao wspomagało utratę wagi podczas testów laboratoryjnych przeprowadzanych na zwierzętach - donosi "New York Post".
Jest jednak pewien problem. Choć u ludzi zasada działania kakao na organizm będzie taka sama, to, by zauważyć jej efekty ludzie musieliby jeść jej ogromne ilości. Jednak być może wkrótce uda się stworzyć syntetyczne leki o takich samych właściwościach i większym stężeniu zdrowych związków.
Wyniki naszych badań zbliżyły nas do bardziej efektywnego wykorzystania jedzenia w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi chorych na cukrzycę typu 2, a nawet w przyszłości całkowicie odwrócić jej objawy - skomentował Anrew Neilson, współtwórca raportu opublikowanego w "Journal of Nutritional Biochemistry".
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.