Żyjemy w ciągłym biegu i nie mamy czasu na przygotowywanie posiłków. Wtedy często sięgamy po posiłki, które można łatwo i szybko podgrzać w mikrofalówce. Niestety, jest w nich sporo soli i cukru, ale nie tylko te składniki powodują, że powinniście ich unikać. Zdaniem dr Richarda Hoffmana, wykładowcy biochemii odżywczej na Uniwersytecie w Hertfordshire, taki rodzaj pożywienia zawiera substancje, które mogą powodować cukrzycę, demencję, albo raka.
Przy przygotowywaniu posiłków proces gotowania jest bardzo ważny. Dr Hoffman w rozmowie z news.com.au ostrzega, że złe przyrządzenie jedzenia może powodować utratę bardzo ważnych składników odżywczych. Może tak się stać podczas zbyt długiego gotowania warzyw. Utracą one witaminy z grupy B, glukozynolany przeciwnowotworowe. Dobrym rozwiązaniem jest gotowanie na parze, które minimalizuje te straty. Podkreśla, że nie wiadomo, jak przygotowywane są dania gotowe.
*Zrównoważona dieta, która zawiera dużo zdrowych składników, pozwala zapobiec wielu chorobom. * Natomiast źle dobrana może wpływać negatywnie na pracę serca i wywoływać chorobę Alzheimera. Specjalista ostrzega, że nawet jeśli na opakowaniu są informacje o witaminach, to mogą one dotyczyć surowych produktów przed ich przetworzeniem.
Często producenci umieszczają w swoich daniach alternatywne i mniej zdrowe składniki. Takie substytuty są dużo tańsze, a co za tym idzie, produkt końcowy może kusić ceną. Przykładem może być oliwa z oliwek, która jest zastępowana przez olej rzepakowy. W popularnych produktach mięsnych np. w kurczakach, kebabie, jest wysoki poziom substancji znanej jako AGE (zaawansowany produkt końcowy glikacji). Zwiększa ona ryzyko wystąpienia cukrzycy i ewentualnej demencji.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.