Jednym ze skarbów owsianki jest zawarty w owsianym błonniku betaglukan. Zbudowane są z niego ściany komórkowe zbóż. Naukowcy z APC Microbiome Institute w Cork twierdzą, że gdy betaglukan trafia do przewodu pokarmowego, spada poziom cholesterolu we krwi.
Dodatkowo pomaga utrzymać wagę ciała i pomaga florze bakteryjnej w żołądku i jelitach - czytamy.
*Gdy jemy owsiankę, dobre bakterie żyjące w naszym ciele zwiększają produkcję chroniących przed otyłością maślanów. *Z kolei betaglukan z owsa działa jako prebiotyk, czyli stymuluje produkcję flory bakteryjnej. Za obniżenie poziomu cholesterolu odpowiadają też pochodzące z owsa stanole.
Jeżeli ktoś chce obniżyć ryzyko chorób serca i zadbać o swoją florę bakteryjną, to regularne jedzenie owsianki jest dobrym pomysłem - zachecają badacze.
Tak jak owsiankę, te informacje trzeba jeść z odrobiną soli. "The Irish Times" zwraca jednak uwagę na dwie rzeczy: testy przeprowadzano na myszach a irlandzki Instytut ma wśród partnerów potężnych producentów żywności, m.in. Kerry Foods, Danone i General Mills.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.