Skórki chronią orzechy przed utratą wartości odżywczych. Naukowcy znaleźli sposób, by pozyskać z nich związki fenolowe. Zamieniają je w jadalny proszek, który dodany do mlecznej czekolady znacznie zwiększa jej wartości antyoksydacyjne. A wszystko bez wpływu na smak czekolady - informuje "Independent".
Czekolada gorzka jest zdrowa, ale wielu osobom nie pasuje jej smak. Dlatego sięgają po słodszą, mleczną odmianę. Tej jednak brakuje tylu wartości odżywczych, ponieważ ma przynajmniej o połowę mniej kakao w składzie. Naukowcy sprawdzali smak swojego produktu na 80 ochotnikach. Nikt nie zauważył różnicy pomiędzy zwykłą czekoladą, a jej doprawioną wersją. Swoje badania opublikowali w branżowym magazynie "Journal of Food Science".
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.