Tam, gdzie to możliwe, warto zastępować olej piwem. To zdrowsza i mniej kaloryczna metoda przy. Na przykład zamiast smażyć mięso na tłuszczu roślinnym, lepiej je udusić w ciemnym piwie. Zmiana wpłynie korzystnie także na smak potrawy. Dodawanie piwa do różnych dań (począwszy od pieczonego kurczaka, na cieście czekoladowym skończywszy) staje się kulinarnym trendem. Dietetyk Toby Amidor przekonuje, że zatrzymuje ono w produktach witaminy i minerały, które zazwyczaj znikają podczas podgrzewania. To dlatego, że alkohol wyparuje z dania jako pierwszy.
Bursztynowy napój zawiera witaminy z grupy B, magnez, fosfor i potas. Spożywanie piwa (zwłaszcza ciemnego) w umiarkowanych ilościach chroni przed chorobami serca. Według naukowców z Uniwersytetu Pensylwanii trunek może wzmacniać kości. To zasługa zawartego w nim krzemu, który przyczynia się do wzrostu tkanki kostnej.
Zalecamy jednak ostrożność. Nadmiar alkoholu jeszcze nikomu nie wyszedł na zdrowie.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.