Katastrofa jądrowa w Fukushimie miała wpływ na kalifornijskie wina. Naukowcy zmierzyli poziom izotopu cezu 137 - wytworzonego w wyniku reakcji rozszczepienia jądrowego - w cabernet sauvignon i w winach różowych produkowanych po awarii japońskiego reaktora.
Czerwone wino ma podwyższony poziom izotopu. Jednak naukowcy uspokajają, że to wciąż za mało, by trunek można było uznać za niebezpieczny dla zdrowia pijących. Różowe wino wyprodukowane po 2011 roku nie wykazało podwyższonego poziomu radioaktywnych cząsteczek.
Autorzy wykorzystali znaną metodę badania radioaktywności wina. Podwyższony poziom cezu 137 stwierdzono również w produktach europejskich po katastrofie w Czarnobylu. Naukowcy z francuskiego Centre d'Etudes Nucleaire de Bordeaux-Gradignan w styczniu rozpoczęli badanie serii kalifornijskich win z roczników od 2009 do 2012. Wyniki opublikowano w niedzielę.
Awarię reaktorów w Fukushimie w 2011 r. spowodowały trzęsienie ziemi i tsunami. To była największa awaria atomowa od czasów Czarnobyla w 1986 r. Radioaktywna chmura przekroczyła Ocean Spokojny i dotarła na zachodnie wybrzeże Stanów Zjednoczonych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.