Dwie szkoły korzystają z cateringu. W ubiegłym tygodniu dostaliśmy zgłoszenia od rodziców o zatruciu pokarmowym dzieci. Objawy zgłosiło około 200 uczniów. To dzieci w wieku od przedszkola do gimnazjum - powiedziała Ewa Banasik, szefowa Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wejherowie.
Inspektorzy pobrali próbki do badań. Przebadano uczniów i pracowników kuchni. Zabezpieczona została również żywność.
Czekamy jeszcze na wszystkie wyniki badań, ale już wiemy, że u 5 uczniów wykryto bakterie salmonelli - powiedziała Banasik.
Inspektorzy prowadzą dochodzenie epidemiologiczne. Nie wiadomo, jak długo kuchnia będzie zamknięta. Otwarcie będzie możliwe dopiero po zdezynfekowaniu pomieszczeń oraz uzyskaniu pozytywnych wyników badań pracowników.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.