Sposobów na chłodzenie napojów jest wiele. Nie wszystkie one jednak powodują, że puszka albo butelka stanie się zimna w odpowiednio krótkim czasie. Okazuje się, że to właśnie połączenie lodu i soli jest najskuteczniejszym trikiem na schłodzenie płynów.
To szalenie proste. Wrzuć do miski kostki lodu, a następnie zalej je niewielką ilością zimnej wody. Później dodaj do wszystkiego łyżkę soli na każdy litr wody. Po umieszczeniu w mieszaninie butelek z napojem, odczekaj dwie minuty. Będą idealnie zimne.
Zasada działania jest prosta. Sól obniża temperaturę topnienia lodu i przez to zamienia go w wodę. W efekcie po zmieszaniu wody "lodowej" z resztą, w misce znajdzie się ciecz temperaturze poniżej 0 st. Celsjusza. Napój momentalnie staje się wtedy zimny - informuje yahoo.com
Jest jeszcze jeden sposób, jednak bardziej czasochłonny. Będzie pomocny jeżeli nie masz kostek lodu ani soli, ale masz zamrażalnik. Owiń butelki zwilżonym papierowym ręcznikiem i włóż do zamrażarki. W ten sposób czas schłodzenia ulegnie zdecydowanemu skróceniu, a ty szybciej ochłodzisz się w upalny dzień.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.