Jakie wino wybrać do ryby? Stara zasada mówi, że do ryb powinno się serwować białe wino. Przygotowując wigilijną kolację, należy zakładać, że każdy z gości wypije około 200 mililitrów wina. Warto o tym pamiętać, zastanawiając się, ile butelek kupić.
Wino powinno być wytrawne. Chociaż wiele osób preferuje słodkie napoje, to nie powinniśmy ich łączyć z karpiem. Klasycznie można postawić na burgundzkie wino Chabilis – uważa koneser win, Wiktor Żelazny. Obecnie modne są też wina z Nowego Świata albo z Nowej Zelandii. Znawcy win podkreślają jednak, że nie trzeba trzymać się żelaznej zasady, a po prostu wybrać to wino, o którym wiemy, że nam smakuje.
*Co wybrać do picia przez kolejne dni świąt? *Jeżeli pozostajemy przy winie, można dobierać w zależności od mięsa serwowanego na świątecznym stole. W przypadku mięs białych, powinniśmy zdecydować się również na białe wino. W przypadku mięs czerwonych dobrze sprawdza się cięższe wino, np. pochodzące z Hiszpanii Dehesa la Granja.
Zgodnie z logiką, słodkie wina dopiero na deser. Eksperci polecają tokaj. Kompozycja jego aromatów świetnie pasuje np. do sernika. Jeżeli ktoś woli makowca, warto spróbować hiszpańskie Sherry Care – czytamy w Newseeku. Wieczorem doskonale sprawdzi się za to popularny grzaniec.
Co dla tych, którzy nie piją alkoholu? Nie są skazani na święta z napojami gazowanymi. Polska kuchnia słynie z tradycji kompotów z suszonych owoców. Klasycznie przygotowuje się go z jabłek, śliwek i gruszek. Czasem używa się daktyli. Dla niektórych składniki mają znaczenie symboliczne - mają zapewnić pokój, powodzenie oraz długie i dostatnie życie.
*Spróbujcie mieszanek świątecznych herbat. *Firmy sprowadzające herbaty z całego świata przygotowują w grudniu specjalne smaki. Są wzbogacane o rodzynki, skórki pomarańczy, cynamon, a nawet płatki róży. Czasem znajdziemy w nich dodatkowo goździki, tarninę, aronię, jarzębinę czy kawałki jabłka.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.