Naukowcy z Harvardu są pewni swoich badań. Przeanalizowali nawyki żywieniowe 800 tys. osób i doszli do wniosku, że porcja 48 g produktów pełnoziarnistych dziennie obniża ryzyko śmierci z powodu chorób serca o 25 procent, raka o 14 procent i jakiejkolwiek innej naturalnej przyczyny o 20 procent.
Wystarczą trzy kromki chleba pełnoziarnistego dziennie. Ewentualnie dwie czubate łyżki brązowego ryżu, półtora wrapa z tortilli lub sześć owsianych ciasteczek. Tylko tyle, chociaż dla niektórych aż tyle, żeby wywrzeć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Według naukowców lekarze powinni zachęcać swoich pacjentów do jedzenia pełnoziarnistych produktów.
Wybranie brązowego ryżu i pełnoziarnistego makaronu lub pieczywa zamiast białych produktów i zamiana płatków do mleka na owsiankę to proste sposoby, żeby każdego dnia przyjmować zalecaną dawkę błonnika i pełnoziarnistych produktów - twierdzi Victoria Taylor z organizacji British Heart Foundation, cytowana przez "Daily Mail".
Produkty pełnoziarniste to kopalnia zdrowia. Są bogate w błonnik, białko, antyoksydanty i niektóre witaminy odpowiadające za wspomaganie procesu trawienia, pomagające zrzucić wagę i zapobiegające chorobom serca, rakowi i innym dolegliwościom.
Autor: Bartosz Nowak
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.