5 produktów spożywczych, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka
CZERWONE MIĘSO
Uwierzcie, pieczony kurczak i indyk są naprawdę lepszym źródłem białka, które buduje nasze mięśnie niż czerwone mięso. Według analizy przeprowadzonej w Stanach Zjednoczonych przez Międzynarodowy Instytut Badań nad Rakiem, wiele przetworzonych mięs powstaje przy użyciu azotanów i azotynów, które są niewątpliwie rakotwórcze. Okazało się, że spożywanie właśnie czerwonego mięsa było powiązane z nowotworami trzustki, jelita grubego i żołądka.
A teraz najgorsze. Według tej samej analizy przyrządzanie mięsa nad otwartym płomieniem ognia - np. grill czy ognisko - powoduje osadzanie się na powierzchni mięsa związku rakotwórczego - benzopirenu. Nie musisz oczywiście całkowicie rezygnować ze swojego przyzwyczajenia do grillowania. Jak twierdzą badacze z Instytutu, bezpieczne dla zdrowia jest spożywanie do pół kilograma mięsa z grilla tygodniowo.
CZĘŚCIOWO I CAŁKOWICIE UWODORNIONE OLEJE
Wiele naszych ulubionych, potraw i wypieków zawiera częściowo lub całkowicie uwodorniony olej, najczęściej palmowy. Poprawia on smak i zachowuje trwałość. Niestety, kosztem naszego zdrowia. Według badań, spożywanie takiego oleju (powszechnie jest nazywany tłuszczem trans) ma duży wpływ na rozwój raka piersi i odbytu.
KONSERWY
Jak dowodzą badania, wiele puszek jest pokrytych bisfenolem A, czyli BPA, który uszkadza DNA. Może to zwiększyć ryzyko mutacji genetycznych i cukrzycy typu 2. Jeśli więc kupujesz produkty w puszkach, upewnij się, że są wyraźnie oznaczone jako "bez BPA”.
CUKRY I WYSOKOPRZETWORZONE WĘGLOWODANY
Spożywanie dużej ilości cukrów i wysokoprzetworzonych węglowodanów podnosi stężenie insuliny we krwi. Okazała się ona kancerogenną, co zauważono podczas badań na myszach chorych na raka. Podawanie im insuliny powodowało znaczny wzrost guzów.
NAPOJE ALKOHOLOWE
Jak szacuje Krajowy Rejestr Nowotworów – "2 do 4 proc. wszystkich przypadków nowotworów spowodowanych jest pośrednio lub bezpośrednio przez alkohol. Jego regularne picie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i piersi u kobiet." Za dopuszczalną i relatywnie bezpieczną ilość alkoholu dla kobiet uznaje się 10 gram. To tyle co 30 ml wódki (40 proc.), 100 ml wina (12 proc.) 285 ml mocnego piwa (4,9 proc.) lub 375 ml lekkiego piwa (3,5 proc.). Normy dla mężczyzn są dwukrotnie większe.