Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta | 
aktualizacja 

Biały nalot na produktach spożywczych. Nie zawsze jest szkodliwy

5
1/5

Kiszone ogórki

Kiszone ogórki
(iStock.com)

Przynosisz z piwnicy ogórki, odkręcasz słoik i ze zdziwieniem odkrywasz, że są pokryte białym meszkiem? Nie panikuj, to jeszcze o niczym nie świadczy. Jeśli ogórki zostały prawidłowo ukiszone i są pokryte wodą, a ze słoika nie unosi się nieprzyjemny zapach, to znaczy że wszystko jest w porządku. Obecny na nich nalot to bakterie kwasu mlekowego. Są one niezbędne, by utrzymać nasze jelita w dobrej formie, dlatego nie warto płukać kiszonek, nawet jeśli są pokryte białą substancją. Natomiast jeśli ogórki są miękkie i cuchną, to znaczy, że proces fermentacji nie przebiegał prawidłowo i niestety musimy je wyrzucić.

2/5

Czekolada

Czekolada
(iStock.com)

Kiedy nagle dopadnie cię ochota na coś słodkiego, a okaże się, że czekolada zmieniła wygląd, i tam możesz ją spokojnie zjeść. Biały nalot to jedynie defekt estetyczny, a nie pleśń. Powstaje w wyniku złego przechowywania. Może również świadczyć o tym, że ziarna kakaowca nie były najlepszej jakości. Nie oznacza to jednak, że taka tabliczka nie nadaje do jedzenia. Jeżeli mimo to wciąż masz obawy przed sięgnięciem po pokrytą białym nalotem czekoladę, wykorzystaj ją do wypieków.

3/5

Kiełbasa i kabanosy

Kiełbasa i kabanosy
(iStock.com)

Dostępne w sklepach wędliny czasem są pokryte białym nalotem. Jednak nie musisz się martwić, to naturalne zjawisko w przypadku kabanosów czy innych suchych wyrobów. Powstaje w wyniku krystalizacji soli oraz białka. Z koleiny jasny meszek, jaki znajdziemy na niektórych gatunkach salami czy hiszpańskich kiełbasach to szlachetne pleśnie, biorące udział w procesie dojrzewania wędlin. Tak więc obecność nalotu nie świadczy o tym, że wędliny są zepsute lub gorszej jakości.

4/5

Bakalie

Bakalie
(iStock.com)

Niepokoi cię, że suszone śliwki czy figi są pokryte białą substancją? Spokojnie, to nie jest pleśń, lecz cukier. Wytrącanie się fruktozy nie oznacza, że produkt jest zepsuty czy niesmaczny. Wręcz przeciwnie. Cukier na powierzchni świadczy o tym, że zebrane do suszenia owoce były bardzo słodkie i dojrzałe, a więc najlepszej jakości.

5/5

Sery

Sery
(iStock.com)

Niektóre gatunki sera są pokryte pleśnią, powstałą w procesie produkcji. Grzyby serowe, czyli Penicillium roqueforti i Penicillium glaucum, są bardzo potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszych jelit. Jednak zdarza się, że zbyt długo przechowywany w lodówce żółty ser także pokryje się białym nalotem. Jeśli mamy do czynienia z twardym, dojrzewającym serem takim jak parmezan, chester, gruyer i manchego, możemy odkroić zmieniony fragment. Nitki pleśni nie wnikają zbyt szybko do wnętrza twardego sera.

Wybrane dla Ciebie
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić