Chcesz przejść na wegetarianizm? Tak zareaguje twoje ciało
Spadek wagi
Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Medycznego im. Jerzego Waszyngtona ustalili, że osoby, które rezygnują z jedzenia mięsa, chudną średnio około 4,5 kilograma. Doktor Neal Barnard podkreśla, że przejście na wegetarianizm gwarantuje utratę wagi bez konieczności liczenia kalorii czy intensywnego wysiłku fizycznego.
Zmiany flory bakteryjnej jelit
Przeprowadzone w 2014 roku badania naukowe wykazały, że flora bakteryjna jelit wegetarian, wegan i osób jedzących mięso znacznie się różni. Według badaczy z Uniwersytetu w Nowym Jorku najbardziej pożyteczne bakterie żyją w jelitach wegan, którzy w ogóle nie przyjmują białka pochodzenia zwierzęcego.
Niedobór witamin
Zbilansowana dieta wegańska i wegetariańska może dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witamin, żelaza i innych składników odżywczych. Codzienne menu musi być jednak mądrze zaplanowane, by mogło zapewnić zalecaną dawkę żelaza, witamin D i B12. Dlatego wegetarianom i weganom zaleca się jedzenie. in. orzechów, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.
Mniejsze zagrożenie nowotworami
Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że jedzenie przetworzonego mięsa, w szczególności boczku i salami, może przyczyniać się do chorób nowotworowych. Stwierdzono także, że czerwone mięso ma "prawdopodobnie" właściwości rakotwórcze. Według WHO codzienne jedzenie 50 gramów przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita o 18%.
Spadek ryzyka chorób serca
Naukowcy uważają, że jedzenie czerwonego mięsa sprzyja chorobom serca. Według amerykańskich badaczy zawarta w mięsie karnityna przyczynia się do rozwoju w organizmie drobnoustrojów, które powodują pojawienie się dolegliwości sercowych.