Czego nie będzie za 50 lat? Te produkty mogą zniknąć ze sklepów
Jest gorzka, mleczna, truskawkowa, a nawet i o smaku ciasteczek. Na półkach sklepowych czekolada i jej wyroby nie mają sobie równych. Za 30 lat to jednak może się zmienić. Bo z powodu zmian klimatycznych i suszy coraz trudniej jest wyprodukować kakao. Potwierdza to raport przygotowany przez Międzynarodowe Centrum Rolnictwa Tropikalnego w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które razem produkują ponad 50 proc. kakao na świecie.
Zobacz też: Drugie życie fusów po kawie. Jak zrobić kawowe mydło peelingujące?
Kawa
Aż trudno to sobie wyobrazić, ale być może za kilkadziesiąt lat nie będzie nam dane zaczynać dzień od kawy. Według naukowców z Królewskich Ogrodów Botanicznych w Wielkiej Brytanii prawie wszystkie obszary (99,7 proc.), na których uprawiana jest arabika, do 2020 roku dotknie susza. Oznacza to, że farmerzy chcąc uprawiać ziarna, muszą przenosić się w coraz wyższe góry, ale za kilkadziesiąt lat nie będzie już gdzie się przenosić. Być może do 2080 roku dzikie krzewy kawy znikną z powierzchni ziemi.
Awokado
O świetnych właściwościach awokado pisałyśmy już niejednokrotnie. Bo choć owoc jest tłusty, to jest bardzo zdrowy. Aby wyhodować ok. 30 g kuzyna popularnej gruszki potrzeba aż 35 litrów wody. To jednak może się zmienić, z uwagi na suszę, jaka ma dotknąć kraje, w których owoc rośnie. Według naukowców z laboratorium Lawrence Livermore w ciągu następnego stulecia zbiory mają być niższe o 40 proc. niż obecnie, właśnie z powodu zmian klimatycznych np. w Kalifornii. Z pewnością wpływanie to na wysoką cenę produktu.
Ciecierzyca
Ciecierzyca podobnie jak awokado uwielbia wodę. Tej potrzebuje jednak więcej, bo aby wyprodukować ok. 30 g popularnego składnika hummusu, należy zużyć ok. 290 litrów wody. Produkcja strączków już spadła o 40 procent. Czy o oznacza, że nie będzie szybciej, niż sami się spodziewamy?
Ryby
Wakacje nad morzem bez świeżej rybki? Brzmi jak absurd, ale być może to kiedyś nastąpi. Bo rybacy łowią coraz więcej ryb, a te nie nadążają się rozmnażać. Problem dotyczy zarówno Bałtyku, jak i wszystkich wód na świecie. Dodatkowo mamy coraz niższy stopień zasolenia morza, a także ryby wymierają z uwagi na wzrastającą temperaturę wody. Aby zapobiec temu problemowi, budowane są hodowle ryb, ale zwierzęta karmione są coraz to gorszą paszą, co niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Syrop klonowy
Najczęściej dodajemy go na naleśniku lub słodzimy nim kawę lub herbatę. Syrop klonowy dawniej był sprzedawany tylko w USA i Kanadzie, a potem stał się światowym przysmakiem. Niestety z powodu zmian klimatycznych (niskich temperaturach nocą, a wysokich za dnia) do produkcji syropu jest coraz trudniej. Cena syropu może zatem znacząca wzrosnąć w ciągu kilkunastu lat, a za kilkadziesiąt może go całkowicie zabraknąć.
Wino
I znowu susza. Tak, dokładnie. Aby wyprodukować wino dobrego gatunku, potrzebne są winogrona zebrane po obfitej ulewie. Niestety z powodu zmian klimatycznych deszcze padają coraz rzadziej, co wpływa na mniejsze zbiory. Do tego coraz więcej winorośl usycha, a to wszystko wpływa na cenę wina.