Ostatni dzwonek na zakupy. Czego nie może zabraknąć ci w domu
Mleko
Poranna kawa bez mleka? Nie wszyscy są jej fanami. Mleka nie powinno zabraknąć, bo rano bardzo często lubimy zjeść owsiankę czy po prostu płatki na mleku. W sklepach kupimy mleko sojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe, z konopi, nerkowca czy orzechów laskowych. Mleko może również pochodzić od krów lub kóz, jest ono nieodłącznym produktem przy wykonaniu naleśników. Warto przypomnieć, że mleko w butelce szklanej ma krótszy termin ważności niż to w kartonie. Ale otwarte zazwyczaj musimy wypić w ciągu 24 lub 48 godzin.
Jajka
Z jajek możemy zrobić omleta, jajecznicę, czy możemy ugotować je na twardo. Nasze mamy i babcie nie wyobrażają sobie zrobienia ciasta bez jaj. A dzieci przecież kochają kogel-mogel. Jaja dodajemy też do zupy szczawiowej oraz do sałatki jarzynowej. Na rynku i w marketach do wyboru mamy jaja kurze, kacze, gęsie, perlicze czy strusie. Najlepsze są te ekologiczne, czyli "zerówki", a gdy na opakowaniu mamy "1" tzn., że są one z wolnego wybiegu. Jaja ściółkowe mają numer dwa, a trójka to produkty klatkowe. W jajach znajdziemy m.in. witaminy A, B2, B12, D, E i K oraz wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor.
Mięso
Niedziela bez schabowego? Nie oszukujmy się, brzmi dość komicznie. Robiąc w sobotę zakupy, nie wolno zatem zapomnieć o zakupie mięsa. Do wyboru mamy czerwone i białe. Mięso czerwone, czyli przykładowo wołowina, wieprzowina czy baranina świetnie sprawdzi się na drugie danie. Z kolei białe, takie jak indyk czy kurczak może być podane na obiad, jak i lekką kolację. W mięsie znajdziemy dużo białka, żelaza, cynku i wiele witamin.
Masło
Choć wiele osób uważa, że nadmiar masła podnosi cholesterol, to według badań Medical Research Council jest wręcz przeciwnie. Znajdujący się w produkcie ekologicznym kwas CLA chroni przed miażdżycą, obniża poziom tłuszczu w organizmie oraz powoduje spadek "złego" cholesterol. Masłem możemy smarować: pieczywo (piekarnie będą otwarte - uff), blachę do pieczenia czy smażyć na nim jajecznicę. Produkt można przechowywać zarówno w lodówce jak i poza nią. Każde masło ma swój termin ważności.
Warzywa i owoce
Jak zrobić surówkę bez warzyw? My nie wiemy, więc radzimy je kupić. Do niedzielnego obiadu najlepsza będzie mizeria (śmietana + przyprawy + zielony ogórek) albo surówka z czerwonej kapusty (1/4 główki kapusty + przyprawy + jogurt naturalny + pół łyżeczki octu winnego). Pomidory także możemy kupić "na zapas" i dodać je na kanapki na śniadanie lub kolacje, tak samo, jak i paprykę. Jeśli chodzi o owoce, to w naszym koszyku nie powinno zabraknąć bananów, jabłek czy pomarańczy. Można zrobić z nich sałatkę owocową albo zjeść je surowe.