Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta | 

Owoce i warzywa będą dłużej świeże. Wypróbuj proste sztuczki

1
1/6

Kulinarne triki

Kulinarne triki
(Shutterstock.com)

Pomidory nie lubią niskich temperatur. Tracą swój smak i aromat. Wydzielają także sporo etylenu, który przyspiesza dojrzewanie innych warzyw i owoców. Dlatego zostawmy je w koszyku na blacie kuchennym. Zachowają świeżość jeszcze dłużej, jeśli schowamy je do papierowych torebek. Ziemniaki, cebula oraz czosnek również powinny być przechowywane poza chłodziarką. Trzymajmy je w spiżarni lub szafce pod zlewem.

2/6

Banany i cytrusy

Banany i cytrusy
(iStock.com)

Banany będą dłużej świeże i nie zbrązowieją zbyt szybko, jeśli nie będą w kiści. Wystarczy oddzielić od siebie owoce i trzymać je w suchym i niezbyt nasłonecznionym miejscu. Dzięki temu spowolnimy proces ich dojrzewania. Z kolei owoce cytrusowe powinniśmy trzymać na kuchennym blacie, a nie w lodówce. W temperaturze pokojowej dłużej zachowają swoje wartości i tak szybko nie spleśniają.

3/6

Jagody i borówki

Jagody i borówki
(iStock.com)

Owoce jagodowe często przechowujemy w plastikowych pojemnikach. To duży błąd. Aby przedłużyć ich świeżość, przełóżmy je do miski lub pudełka wyłożonego kilkoma warstwami papierowego ręcznika. Wchłonie on nadmiar wilgoci, dzięki czemu owoce nie pokryją się pleśnią. Następnie wstawmy je do lodówki. Tę samą sztuczkę zastosujmy, kiedy opłuczemy porcję owoców, ale nie zużyjemy całej do koktajlu czy deseru.

4/6

Woda z octem

Woda z octem
(Shutterstock.com)

Do mycia owoców używaj roztworu wody z octem. Wystarczy łyżka octu na szklankę wody. Dzięki tej miksturze lepiej usuniesz pozostałości pestycydów oraz wosków, którymi są zabezpieczane owoce. Poza tym ocet pomaga zapobiegać pleśni.

5/6

Sałata dłużej świeża

Sałata dłużej świeża
(Fotolia)

Najlepszym sposobem przechowywania sałaty jest zamknięcie jej w plastikowej torbie wypełnionej powietrzem. Jednak, aby listki rzeczywiście dłużej pozostały świeże, muszą być całkowicie suche. W szczelnie zamkniętym "napompowanym" worku wytrzymają nawet tydzień.

6/6

Papierowa torebka

Papierowa torebka
(123RF.COM)

Papryka bardzo szybko więdnie. Aby dłużej pozostała jędrna, wystarczy włożyć ją do papierowej torby. Zmniejszy to utratę wilgoci. W podobny sposób można przechowywać jabłka, cebulę czy ziemniaki.
Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie?

Wybrane dla Ciebie
Wielka wygrana młodych Polaków. Byli najlepsi w tej dziedzinie
Wybory 2025. PiS ogłosił nazwisko swojego kandydata na prezydenta
Zmarł właściciel ośrodka sportowego. Wcześniej ratował syna z pożaru
Fani zacierają ręce. Niebawem zjedzą kebsa u Lukasa Podolskiego
To święto od lat znane w Polsce. Mało osób wie o jego istnieniu
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu wakatów?
W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić