Badacze są zgodni. Dr Luc Djousse z Harvard Medical School twierdzi, że obecne dane nie dają żadnych podstaw, by obawiać się codziennej konsumpcji jajek wraz z żółtkami. Również oficjalne wskazówki żywieniowe dla Amerykanów nie określają limitów w jedzeniu jajek. Natomiast badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" sugerują, że nawet osoby genetycznie narażone na problemy sercowe i podwyższony cholesterol nie powinny obawiać się codziennego spożywania jajek.
Nawet żółtka nie powinnym nam zaszkodzić. Prawda jednak jest taka, że to właśnie one zawierają większość tego, co w jajkach wartościowe - żelazo, kwas foliowy, potężną dawkę witamin, a także luteinę i zeaksantynę wspomagające wzrok i mózg.
Kluczowy jest tu cholesterol. Żółtka mają go całkiem sporo, jednak jak wykazują najnowsze badania, nie ma on żadnego wpływu na ilość cholesterolu we krwi. Nie są również groźne dla układu sercowo-naczyniowego.
Warto jednak pamiętać o jednym. Gotowane jajko zawsze będzie zdrowsze od tego usmażonego na patelni, a nasz organizm nie będzie tolerował niczego w przesadnym nadmiarze.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.