*Oleje roślinne podczas smażenia uwalniają wiele szkodliwych substancji chemicznych. * Mogą one być odpowiedzialne za powstawanie nowotworów, a nawet degenerację komórek mózgu - takie rewelacje przynoszą najnowsze badania.
*Według naukowców, nie musimy się obawiać smalcu, masła, oleju kokosowego i oliwy. * Ale już olei kukurydzianych, palmowych, słonecznikowych oraz sojowych - jak najbardziej. W procesie podgrzewania zaczynają one bowiem wydzielać aldehydy, których występowanie łączy się z zachorowaniami na raka lub choroby neurologiczne.
Teorię tę potwierdza profesor Martin Grootveld z brytyjskiego Uniwersytetu DeMontfort. Według niego potrawy smażone na olejach roślinnych zawierają nawet 200 razy więcej aldehydów niż wynosi ich dzienny limit, rekomendowany przez Światową Organizację Zdrowia.
Spożywanie olejów roślinnych przyczynia się też do chorób serca oraz podwyższenia ciśnienia krwi. Udowodniono również, że groźne kwasy tłuszczowe omega 6 zawarte w tych olejach, wypierają z organizmu kwasy omega 3, które są odpowiedzialne za odpowiednie funkcjonowanie mózgu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.